2021-08-18 12:36:19• hírek • Bede Emőke

21-re nőtt a delta variánssal összefüggésbe hoztató elhalálozások száma

Az INSP keddi jelentése szerint augusztus 15-ig mintegy 2088 esetben igazolták a SARS-CoV2 valamelyik aggodalomra okot adó változatával (VOC – Variant of concern) való fertőzöttséget.

Ezek közül 1695 esetben az úgynevezett alfa (korábban: brit) variásról volt szó, 11 esetben a béta (dél-afrikai) variáns jelenlétét mutatták ki, a gammához (brazil) 23 fertőzés köthető, az egyre nagyobb teret hódító delta (indiai) variánst pedig 359 esetben igazolták. Sajnos az aggodalomra okot adó vírusváltozatok immár 51 emberéletet követeltek: az alfa 27-et, a gamma 3-at, a delta pedig 21-et.


Az említett forrás szerint a korábban indiai variánsként emlegetett delta-fertőzések 37 százalékát (133 esetet) az ország 70 különböző gócpontjában azonosították. Az ezen gócpontokban felfedezett esetek közül 14-ben játszhatott közre a külföldi utazás: öten Indiában jártak, ketten az Egyesült Királyásgban, ketten Spanyolországban, egy-egy fő pedig Finnországban, Olaszországban, Portugáliában, Törökországban és Nepálban fordult meg nem sokkal a fertőzés előtt. Azon igazolt esetekkel kapcsolatban, amelyeket nem a fertőzésgócokban mutattak ki, az epidemiológiai vizsgálat 67 alkalommal tárt fel külföldi utazást, 135 esetben azonban ilyen jellegű kapcsolatot nem sikerült kimutatni. További 3 esetben a fertőzött egy családon kívüli személytől kapta el a vírust, 7 esetben az érintettek nem kívántak együttműködni a közegészségügyi igazgatósággal, 14 fertőzöttel pedig egyáltalán nem sikerült felvenni a kapcsolatot.



A delta variánssal fertőzött 359 személy közül mindössze 74-en voltak beoltva, közülük 71-en megkapták mindkét oltást, 3-an pedig csak az első dózist.


Az említett vírusváltozathoz ez idáig 21 halálesetet kapcsoltak a hatóságok, kik közül 20-an rendelkeztek társbetegségekkel is. Az újonnan regisztrált elhalálozások közül kiemelendő annak a páciensnek az esete, aki a megbetegedés előtt már mindkét koronavírus elleni oltását megkapta. A Iasi megyei, 72 éves férfi egyéb egészségügyi problémákkal is küzdött, a koronavírus elleni oltás és a fertőzés igazolása között pedig 90 nap telt el – derül ki a jelentésből. Országos szinten ez immár a második ilyen eset, az elsőt épp itt, Szatmár megyében jegyezték egy úgyszintén 72 éves férfi kapcsán, akinél a delta variánssal való fertőzöttséget az oltást követő 103-ik napon mutatták ki.



Szatmár megyében ez idáig két delta variánssal történő fertőzést igazoltak, ezek közül az egyik páciens, az említett 72 éves férfi életét vesztette. Jelen pillanatig más aggodalomra okot adó változatot nem detektáltak megyénkben.


Az INSP jelentésében hangsúlyozza, hogy jelen pillanatban nincs a delta variáns közösségi terjedésére utaló bizonyíték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: